Hormon Blog

Jeg vil gerne dele min viden med dig. Jeg arbejder for 'det gode liv', og her på min blog kan du læse artikler, der alle handler om 'everything you need to know to feel good'.

Overvejer du hormon erstatning? Hvad er bedst? Piller, creme, gel eller implantater?

 

 

Dette er et meget vigtigt spørgsmål. Ruten gennem kroppen kan i sig selv være forbundet med større eller mindre risiko for brystkræft.

Så i denne artikel vil jeg gennemgå de forskellige ruter, de forskellige hormontyper, hvordan du kan erhverve de forskellige hormontyper samt doserne.

Men før jeg gør det, synes jeg, at det er vigtigt at tale om de forskellige typer af Østrogener og Progestogener, så du ved, hvad du skal kigge efter, og hvad ordet bioidentisk betyder.

 Østrogener

3 typer

Østron – E1 – produceres overvejende i fedtcellerne

Østradiol – E2 – produceres overvejende i æggestokkene

Østriol – E3 produceres overvejende i moderkagen og leveren

E1 og E2 nedbrydes i leveren til vandopløselige molekyler klar til udskillelse. I forbindelse med at lave disse vandopløselig molekyler laver leveren ‘nye’ Østrogenmolekyler, hvoraf nogle kan øge din risiko for Østrogen-drevne kræftformer, hvis de i stedet for at blive udskyllet vender tilbage i cirkulation. Jeg omtaler disse Østrogentyper som de ”slemme” Østrogener.

E3 er et af de ‘nye’ Østrogener, der produceres ved nedbrydning af E2 i leveren, og flere studier viser, at E3 har mange positive virkninger, og derfor er det nok det bedste valg, når Østrogen skal erstattes. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28375935.

I Europa er Østrogener hormonerstatninger for det meste bioidentisk med kroppens eget Østradiol og Østriol. Husk at hvis navnet på produktets varedeklaration er Østradiol eller Østriol, er produktets hormonstof bioidentisk. Hvis produktet indeholder andre stoffer, såsom Ethinyl Estradiol, er hormonstoffet ikke bioidentisk.

Progestogener

Flere typer

Progesteron - P4 – er kroppens hoved-Progestogen, der hovedsageligt produceres af det gule legeme, som er en slags kirtel, der dannes ved ægløsning, og i binyrerne.

Progestin/Gestagen – er syntetiske fremstillede hormoner. Forveksl ikke Progestin og Gestagen med Progesteron. Disse hormoner kan have lignende virkninger, men de er ikke bioidentiske med Progesteron i deres molekylesammensætning. Det betyder, at de kan skabe bivirkninger og/eller mangler nogle af Progesterons virkninger, såsom at kontrollere nogle af Østrogens virkninger, hvilket kan resultere i kræft, blodpropper, mm., hvilket dette studie fra 2005 tydeligt viser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1974841/

I den medicinske verden er hormonstofferne Progesteron, Gestagen, Progestin, og Progestogen ofte forvekslede på trods af den store forskel i deres biokemiske sammensætning og dermed funktion, som kan resultere i lægens opfattelse af at disse hormonstoffer er ens.

Hvordan kan hormonerstatning indtages?

 Gennem munden - Piller

At sluge piller er den ældste hormonerstatningsrute (Østrogen-piller har været ordinært siden 1942) og er medicinsk stadig den mest populære, og de fleste hormonstudier er baseret på indtag af piller.

Ulempen med den form for indtag er variationerne ved optagelsen, dvs. hvordan fordøjelsessystemet og leveren virker fra time til time.

Vigtigst at fremhæve er, at leveren, som er det første stop, er stedet hvor Østrogen nedbrydes. Nedbrydelsen kan føre til en øget produktion af de “slemme” Østrogener, dem der bl.a. kan forårsage kræft.

Fordi en del af pillens Østrogen vil blive udskyllet, bruges der ofte en større mængde af Østrogen pr. pille. Der kan endda være behov for at tage pillerne oftere, såsom 2 gange om dagen.

Alt i alt kan leveren være udsat for at skulle nedbryde en stor mængde af Østrogen, hvilket kan øge risikoen for de Østrogen-drevne kræftformer.

Østradiol er den mere potente form for Østrogen, og Østradiol kan, hvis overgangsalderens symptomer er for slemme, blive nødvendig.

Baseret på det faktum at Østriol er allerede en nedbrudt form af Østradiol og dermed kan ikke ændre sig til en af de ”slemme” Østrogen, fortrækker jeg at bruge det stof som hormonerstatning. Østriol skaber virkninger svarende til Østradiols virkninger, men det er uden risiko for at forårsage brystkræft. Men husk, at statiskkerne viser, at brystkræft alligevel kun øges med 3 procent ved brug af Østradiol - det samme som hvis du drikker 2-3 glas alkohol om dagen eller ryger. Se min artikel fra sidste gang vedr. de forskellige risici - https://sally-walker.com/index.php/da/hormon-blog/er-du-en-af-de-mange-kvinder-der-er-bekymret-over-at-bruge-hormonerstatning-i-overgangsalderen-og-eller-har-besluttet-dig-for-at-ga-den-natulige-vej

Desværre kan det samme ikke siges om brugen af Progestogener i piller. Overvejende bruges Progestiner/Gestagener som kaldes fx Norethisterone eller Levonorgestrel, mm., og disse stoffer er ikke bioidentiske med Progesteron. Og til trods for, at mange studier påviser deres forbindelse til brystkræft, er de stadig den oftest ordinerede hormonerstatning for kvinder, som stadig har deres livmoder.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2670363/

Hvordan får du pillerne?

Hormoner, der indtages gennem munden, er receptpligtige.

For kvinder uden livmoder er det muligt at bruge Østradiol eller Østriol alene.

Kvinder med deres livmoder skal kombinere Østrogen med Progestogen. Desværre er det stadig almindelig lægepraksis at bruge de ikke-bioidentiske versioner, på trods af at bioidentisk Progesteron eksisterer i pilleform under navnene Prometrium og Utrogestan.

 Via huden

Brug af huden som leveringsrute er noget relativt nyt. Af tilgængelige produkter kan nævnes plastrer, gel eller creme, der påføres huden, og hvor det aktive bioidentiske hormon optages direkte i blodet.

Plastrer, skal som regel skiftes en eller to gange om ugen, men de kan falde af, irritere og er ikke så attraktive at se på.

Gel/creme påføres dagligt eller hver anden dag. Dog kan den uagtsomt påføres en anden person, hvis gelen/cremen ikke er fuldt ud absorberet.

Flere og flere studier viser, at den samlede risiko kontra fordele gør huden som leveringsrute til et bedre/sundere valg end den klassiske pilleform i relation til hormonerstatning. En af årsagerne er muligvis, at hormonstoffet i gelerne og cremerne er bioidentisk, og en anden er, at stoffet passerer uden om leveren.

Men som dette studie fortæller: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3626805/ ”Desværre findes der ingen større kliniske forsøg, som sammenligner huden med pilleformen ved hormonterapier, og sådanne forsøg vil sandsynligvis aldrig blive udført.

Beviser for den bedste anbefalede rute for hormontilskud for kvinder vil derfor være begrænset til den stigende mængde af observationsdata.”

Mine observationer, både personlige og kliniske, er, at huden som rute for hormonterapi er både effektiv og sikker.

Mange har misforstået, at Progesteron via huden ikke er lige så effektiv som via munden. Dette studie viser, at det ikke er tilfældet. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16320858

Implantater

Implantater bruges ikke så ofte i Danmark, på trods af at de er blevet brugt siden 1940’erne.

Implantater er lavet af små kugler af Østradiol eller Testosteron, som produceres på et autoriseret apotek. De indføres lige under huden, som regel omkring maven. De udskiller stille og roligt Østradiol/Testosteron i op til flere måneder af gangen. Når kuglen er opløst, bliver den erstattet af en ny. Som sådan kan de være en meget bekvem og praktisk løsning.

Som med alle Østrogen-former - hvis du stadig har din livmoder - at du også har behov for Progestogen.

Prometrium eller Utrogestan, pille former af Progesteron vil være en gode løsning, alternativt en Progesteron creme.

Ofte vælges hormonspiralen, som stille og roligt udskiller Levonorgestrel - en Progestin/Gestagen ud i underlivet og i blodomløbet. I Sydamerika findes der en hormonimplantat kaldet Progering, som udskiller Progesteron ud i underlivet og blodomløbet. Desværre er Progering ikke godkendt i Europa.

Hvordan?

Plastrer er receptpligtige.

Cremerne og gelerne med Østradiol er receptpligtige, fx typen Estrogel.

Cremerne med Østriol kan købes på apoteket uden recept, fx Ovestin, eller via internettet, hvor det er vigtigt, at du sikrer dig, at hormonet er USP grade.

Hvad betyder USP Grade?

USP står for United States Pharmacopeial Convention, Incorporated, og er en videnskabelig nonprofit organisation, som sætter standarder for identiteten, styrken, kvaliteten, og renheden fsva. medicin, madingredienser og kosttilskud, der produceres, distribueres og indtages verden over.

Progesteron-creme kan kun købes via internettet. USP standarden er vigtig, og for at kunne optages i kroppen skal Progesteron være mikroniseret.

Vær også opmærksom på, at vild yams-creme ikke er det samme som Progesteron-creme.

Implantater og hormonspiraler er receptpligtige.

Hvor meget?

Det spørgsmål alle stiller er: hvor meget skal jeg bruge og hvor ofte?

Og svaret er, at der er ikke nogen, der i virkeligheden ved det præcist.

Husk at din naturlige hormonproduktion overvåges og reguleres hvert millisekund. Stress, træning, mad, angst, glæde, mm. er faktorer, der alle sammen vil påvirke kroppens naturlige produktion af Østrogen og Progesteron.

Hormonerstatning vil uanset ruten altid levere en specifik mængde af hormoner uden hensyn til dit behov. Måske du nogle dage har brug for mere og andre dage mindre. Dvs. at evnen til fleksibilitet i din hormonerstatning kan være en fordel. Huden som indgangsruten til kroppen kan tilbyde denne mulighed.

Som med alt tilskud - hold øje med dit liv. Spørg dig selv hver morgen ”hvordan har jeg det? Hvordan er livet lige nu? Hvordan har jeg sovet? Hvordan er min kost p.t.? Og tilpas dit tilskud derefter.

En lille smule hormon kan have en enorm virkning

Mit råd til mine klienter er “start med lidt, du kan altid bruge mere”, men hvis en lille smule er nok til at lette dine symptomer, hvorfor så bruge mere.

 Jeg håber, at du var glad for artiklen.

Som altid er du velkommen til at kontakte mig, hvis jeg kan hjælpe mere Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. .

Jeg vil rigtig gerne høre dine kommentarer, og om der er et område, som du gerne vil vide mere om.

Du kan finde mig til daglig på Club La Santa, Lanzarote, www.clublasanta.com, hvor jeg holder mine ugentlige workshops vedr. mandlige og kvindelige hormoner, mm.

Hold øje med den næste artikel.

Happy Hormones

Sally Walker

Mænd – er der problemer med at få eller holde rejs...
Er du en af de mange kvinder, der er bekymret over...
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Gæst
fredag, 22. marts 2019