Hormon Blog

Jeg vil gerne dele min viden med dig. Jeg arbejder for 'det gode liv', og her på min blog kan du læse artikler, der alle handler om 'everything you need to know to feel good'.

Mænd - hvor mandlige er I?

Dagens artikel er for alle mænd der vil gerne bevare deres mandlighed.

Testosteron er det hormon, der gør drenge til mænd. For højt eller for lavt testosteron-niveau er lige uønsket. Tjek disse symptomer/karakteristika og find ud af, hvor mandlig du er, og hvordan hvis nødvendig du kan forbedre din tilstand.

Symptomer/karakteristika ved lavt/lavere Testosteron-niveau

 • Øget fedtsamling, især omkring taljen
 • Mandebryster
 • Højere fedtprocent
 • Ringe muskel definition og styrke,
 • At øge muskelmasse er ikke nemt
 • Fine knogler, såsom kæben, muligvis lavere knogletæthed
 • Tab af kropsbehåring
 • Rejsningsdysfunktion
 • Lav selvtillid og motivation,
 • Manglende beslutningsevne
 • Højere stemmeleje

Symptomer/karakteristika ved højt/højere Testosteron-niveau

 • Muskelmassen er nem at opbygge og er veldefineret
 • Lavere fedtprocent
 • Kraftige knogler, såsom en stærk kæbe og muligvis højere knogletæthed
 • Tab af håret på issen
 • Øget kropsbehåring
 • Akne og/eller urenheder
 • Mere aggressivitet/vrede
 • Man stortrives ved risikotagning
 • Impulsivitet
 • Højt seksuelt drive
 • Testikler krymper
 • Prostatakræft
 • Dybt stemmeleje

 

Årsager til lavt Testosteron-niveau

Andro-pause, hvis du er 60+ er den primære årsag til din manglende Testosteron det, at dine testikler er gået på pension. Men dine testikler pensioneres ikke fra den ene dag til den anden, det er en proces, som varer flere år. Testosteronproduktion topper omkring 30-årsalderen, og der fra går det ned ad bakke. Så hvis du er 50+, har du sikkert lagt mærke til, at din mave vokser, og dine muskler bliver mindre, på trods af, at du ikke har ændret på din kost og træning

Stress. Høj Cortisol-produktion er et resultat af langvarig stress, og det vil begrænse/nedsætte Testosteron-produktion i binyrerne pga. af det såkaldte Pregnenolon Steal. Testosteron er dannet fra hormonet DHEA, som er dannet af hormonet Pregnenolon, men hvis der er konstant brug for Cortisol, får DHEA ikke noget, fordi al Pregnenolon går til at lave Cortisol. Binyrernes produktion af Testosteron er essentiel under og efter andro-pause, og stressniveau kan være af stor betydning for symptomer på lavt testosteron-niveau.

Mangel på søvn. Største del af den daglig frigivelse af Testosteron sker under søvn, og dette studie viser, at når sunde, unge mænd sover så lidt som 5 timer, så falder deres daglige Testosteron-niveau med 10% – 15% https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4445839/

Høj fedtprocent, en fedtprocent over 15 er generelt set opfattet som høj for en mand.

Østrogen dominans er et udtryk oftest brugt til at beskrive en tilstand relateret til kvindecyklus og forholdet mellem Østrogen og Progesteron, men mænd kan nemt blive Østrogen-dominante i forhold til Testosteron. En sådan tilstand er meget vigtig at være opmærksom på, da den ikke kun vil nedsætte din mandlighed, men også kan øge din risiko for testikelkræft. De høje mængder af Østrogen kan komme fra en høj fedtprocent, især hvis fedtet er lagret omkring bugen, men også fra utilsigtet indtagelse/optagelse af hormoner, som efterligner Østrogen, gennem maden, plastikprodukter, cremer, pesticider, dyrfedt, mm.

Dårlig/Forringet leverafgiftning af Østrogen kan være genetisk bestemt eller kan skyldes mangel på de næringsstoffer, der har til opgave at nedbryde Østrogen, eller overdrevet indtag af alkohol eller koffein, hvilket alt sammen kan øge mængden af Østrogen i cirkulationen.

Lavt/Hypo Stofskifte kan nedsætte Testosteron-niveauet ved at øge mængden af Testosteron, som er bundet til proteiner i blodet, som kaldes Sex Hormone Binding Globulins – SHBG. Når Testosteron er bunde til SHBGt, kan den ikke aflevere beskeder til cellerne. Lavt stofskifte kan også nedsætte produktion af et hormon produceret i hjernen, som hedder Luteinizing Hormone – LH. LH’s har til opgave at fortælle testiklerne, at de skal producere Testosteron. På trods af at lavt stofskift ikke er så almindeligt hos mænd som hos kvinder, kan det være en god ide at få tjekket stofskifte, især hvis du kan knytte dine symptomer til andre af årsagerne.

Hvad kan du gøre?

 1. Testosteron Erstatning Terapi (testosterone replacement thearapy - TRT). Er ikke det samme som at tage anabolske steroider. Det er den mandlige version af Østrogen Erstatnings Terapi. Testogel 25 – 50 mg vil muligvis give dig dit overskud igen, men vær opmærksom, for symptomer på højt Testosteron-niveau grundet for stor mængde TRT kan være farlig. Hold øje med dine niveauer via urinprøver. Bestil din test her https://gc.nordicvms.com/product-dutch_sex_hormone_metabolites-4062
 2. Nedsætter stress. Formentlig nemmere sagt end gjort, men alligevel er det meget vigtigt at identificere årsagen/årsager og dernæst at tage de nødvendige skridt til at minimere den/dem. Husk nu, at årsagen kan være fysisk, mental eller følelsesmæssig, og kroppens løsning er at producere mere Cortisol. Cortisols opgave i relation til stress er at øge mængden af sukker i blodet, så cellerne kan producere energi, så du kan fikse det, der stresser dig. Blodsukker øger Insulin, som øger fedtlagering. En ond cirkel som starter med stress og ender med fedtlagering og mere Østrogen, som vil fortsætte, indtil du får stresstilstanden til at ophøre.
 3. Få 7-8 timers søvn. At forbedre dine søvnvaner kan have mange positive virkninger på flere områder, og Testosteron-niveauet er absolut et af dem. Sigt efter at være i seng ved 22-tiden, ingen aftentræning, indtag ingen aftenstimulanser såsom kaffe og alkohol, ingen mad efter kl. 19, intet blåt lys fra computerskærmen i mindst 2 timer før sengetid er bare nogle af de vaner, som kan forbedre din søvn og dermed dit Testosteron-niveau.
 4. Træning. Styrketræning med tunge vægte til du når en tilstand af udmattelse er den mest effektive måde at opbygge muskler og øge Testosteron. Jo mere muskelmasse jo bedre fedtforbrænding, hvilket bringer mig til næste punkt.
 5. Tab kropsfedt. Fedtceller producerer et enzym kaldet aromatase. Aromatase omdanner Testosteron til Østrogen. Jo mere fedt, jo mindre Testosteron og mere Østrogen, hvilket vil øge din risiko for at udvikle de kvindelige karakteristika såsom mandebryster. Zink nedsætter aromatase-aktivitet, som kan hjælpe dig med at fastholde din Testosteron-produktion. Østers er den bedste kilde til zink, og det er nok derfor, at østers er klassificeret som elskovsmiddel. En anden god kilde er græskarkerner - rist dem, mal dem, eller bag dem, men sørg for at øge dit indtag. Zink kan også indtages som et kosttilskud. Men ideelt set du burde nedsætte fedtlagring. Et lavt insulin-niveau er den eneste måde, hvorpå kroppen kan forbrænde fedt. Insulin-produktion er påvirket af mængden af glukose i blodet, dvs. dit blodsukker. Sørge for at holde dit blodsukker mellem 4 – 7 mmol/L på alle tidspunkter af dagen, på den måde sikrer du at insulin-niveauet holdes på et minimum, således at kroppens evne at forbrænde fedt øges . Derfor skal du passe på kulhydraterne. Tænk på kulhydrater som hurtig energi, og spørg dig selv, inden du spiser kulhydrater, om du har brug for alt den potentielle energi her og nu, eller om du sidder stille på sofaen og ser på netflix? Sørg for, at du regulerer mængden af kulhydrater i overensstemmelse med dit energi behov.
 6. Nedsæt Østrogen-indtaget/-optagelsen. Vær meget opmærksom (få app’en kemiluppen) at nedsætte din eksponering for:

   Mad, der indeholder Østrogener eller Østrogen-imiterende hormoner, såsom sojaprodukter, og fedt fra kommercielt opdrættede dyr, hvor østrogen-indsprøjtninger ofte bruges til     at gøre dem fede. Overskudsøstrogen lagres i fedtet.

   Industrielle kemikalier såsom Bisphenol A/BPA’s i plastikprodukter, indersiden af dåser, mm., Fthalater i plastikprodukter, drikkeflasker, legetøj, mm. Parabener i    kosmetik, shampoo, parfumer, mm. Pesticider i mad og drikke, Tekstilfarvestof i tøj, møbler, sengelinned, tæpper, mm.

 1. Forøg afgiftning af Østrogener i lever. Broccoli og de andre korsblomstrede grøntsager støtter leverafgiftning af Østrogen i den første del af leverafgiftningen. Sigt efter at spise mindst 100g grønne grøntsager pr måltid. Drik dem, da det er en nem måde at få de ekstra grøntsager. Tjek min opskrift på en grøn smoothie https://sally-walker.com/index.php/da/vidensbank/opskrifter/sundhed-i-en-kande

    DIM – Di-indolylmethane kan bruges som kosttilskud – 100mg støtter leverafgiftning af Østrogener. Køb din DIM her

    https://gc.nordicvms.com/product-dim%C2%AE_cruciferous_vegetable_concentrate-185.

    Methylerede B vitaminer især B12 som Metylcobalamin og Folsyrer som MethylTetraHydroFolate. Disse B vitaminer sørger for, at de nedbrudte Østrogener bliver fjernet fra          kroppen via urin i den anden del af leverafgiftningen.

    Køb din B12 her https://gc.nordicvms.com/product-methylcobalamin_vitamin_b12-4116.

 1. Bed din læge om at tjekke dit stofskifte vha. en blodprøve, som måler TSH og de fri værdier af hormonerne T4 og T3. Jeg vil skrive mere om udfordringer med stofskiftet i en senere artikel.

 

Årsager til højt/højere Testosteron-niveau

Et højt testosteron-niveau alene skaber ikke nødvendigvis problemer og er ej heller ikke nødvendigvis behandlingskrævende for mænd. Dog er det altid godt at holde øje med hormonniveauer. Her er min favorit test https://gc.nordicvms.com/product-dutch_sex_hormone_metabolites-4062.

Brug af anabolske steroider. Vær opmærksom på, at brugen anabolske steroider, dvs. syntetiske stoffer, der efterligner Testosteron, ikke kun vil skabe den ønskede øgede muskelmasse og dermed styrke og/eller udholdenhed, men i værste fald også vil få dine testikler til at krympe, forårsage lever- og hjerteproblemer og gøre dig aggressiv, mm.

For stor mængde af Testosteron som hormonerstatning TRT. Mens TRT kan være en fremragende løsning til at afhjælpe dit aftagende Testosteron-niveau, kan for meget TRT øge din risiko for lever- og hjerte problemer og øge omdannelsen til Østrogen.

Forkærlighed for Di-hydro-testosterone – DHT. Kroppen nedbryder Testosteron på mange forskellige måder. Vi har allerede talt om Østrogen, men Testosteron kan også nedbrydes til en særlig kraftig version af sig selv, som hedder Di-Hydro-Testosteron – DHT. DHT er ansvarlige for overdrevne Testosteron-symptomer/–karakteristika og kan være årsagen til dine mere androgeniske karakteristika, såsom skaldhed på issen og akne. Hvordan du nedbryder, er bestemt af dine gener, og nogle er mere disponerede for DHT end andre. Dog vil kronisk inflammation ag en høje insulinproduktion også øge DHT produktion. Her kan du finde du ud af, hvor stor mængde af DHT du producerer, og om det er årsag til dine symptomer på/karakteristika ved højt Testosteron-niveau: https://gc.nordicvms.com/product-dutch_sex_hormone_metabolites-4062

Høj DHT produktion kan også øge din risiko for Prostatakræft.

Binyreforstyrrelser. Medfødte binyrehyperplasi er navnet på de sygdomme, hvor binyrerne ikke kan producere nok Cortisol og Aldosteron og dermed overproducerer Testosteron.

Kræft. Visse tumortyper, såsom dem i testikler og binyrer kan øge Testosteron-niveauer.

Visse medicintyper. Anti-konvulsiv medicin og barbiturater kan øge Testosteron-niveauer 

Hvad kan du gøre?

 1. Stop med at bruge anabolske steroider
 2. Hold øje med dit Testosteron-niveau og reguler TRT derefter. NB – en lille smule hormon kan skabe en dramatisk virkning.
 3. Saw Palmetto er navn på ekstrakten fra Saw Palmetto plantens frugt, som muligvis blokerer enzymet 5-alpha reductase, som er ansvarlig for omdannelsen af Testosteron til DHT. Der er ingen anbefalet minimumsdosis, men 320mg pr. dag har vist at skabe gode virkninger. Køb din Saw Palmetto her: https://gc.nordicvms.com/product-best_saw_palmetto-3134

 

Jeg håber at alle I mænd har fundet artiklen brugbar.

Næste gang kigger jeg på hvordan Testosteron-niveau hos kvinder kan være årsag for PCOS, akne og meget mere, og selvfølgelig hvad du kan gøre.

Husk nu Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. hvis jeg kan hjælpe dig yderlige.

De bedste hilsener

Sally Walker

Døjer du med uregelmæssige menstruationer, PCOS, a...
Testosteron det hormon der gør mænd til mænd, men ...
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Gæst
fredag, 22. marts 2019