Hormon Blog

Jeg vil gerne dele min viden med dig. Jeg arbejder for 'det gode liv', og her på min blog kan du læse artikler, der alle handler om 'everything you need to know to feel good'.

Hormontests part 2 – hvad er bedst, blod, spyt eller urin?

Det er mandag og jeg glæder mig til ugen og alle de gode tips jeg har til dig

I løbet af de næste 3 gange kigger vi på de forskellige måde at måle hormoner, deres fordeler og ulemper.

Lad os starte med at kigge på blodprøver

Blodprøver give et billede af hormonniveauet det øjeblik blodet er tappet og er derefter sammenlignet med “normale” niveauer af de relevante køn og alder.

Blodprøver er indtrængende; at stikke nåle gennem huden og ind i blodkar kan være ubehagelig.

Blodprøver er vel accepteret af lægeverden for måling af alle hormoner.

Dog for optimal fortolkning er der vis kriterier du burde overveje:

  1. Følger det pågældende hormon et cyklus, såsom cortisol og dens 24 timer cyklus eller østrogen og progesteron og deres 28 dage cyklus. Bedst at vide tidspunktet på dagen og / eller dagen i cyklus for korrekt evaluering. Fx hvis dine menstruations cyklus symptomer starter på dag 21 af din cyklus er det meningsløs at måle hormonerne på dag 7 af din cyklus.
  2. Er hormonproduktion stimuleret af et andet molekyle, såsom insulin vis produktion er stimuleret af glukose. Målinger af insulin efter du har indtaget et afmålt mængde af glukose muliggør at du kan evaluere om din insulin respons er hensigtsmæssig eller ej og dermed om du er på vej til en insulin resistans / type 2 diabetes.
  3. Vigtig at måle de ”fri” hormoner, da mange hormoner er bundet til proteiner og derfor hindret i at aflevere deres beskeder. Total mængde af hormoner giver ikke den bedste repræsentation af den mængde af ”aktive” hormoner.
  4. Målinger af de så kaldte metabolitter, (de molekyler skabt fra nedbrydning af hormoner) er begrænset via blodet og de er meget vigtig når det gælder steroidhormoner. Fx nedbryder du cortisol optimalt eller er dit høje niveau af cortisol også fordi du ikke nedbryder den eventuel pga. manglende næringsstoffer.

 

Så der er meget at overveje og være opmærksom på hvis du vælger blodprøve for at måle dine hormonniveauer.

Næste gange kigger på fordele og ulempe af spytprøve for at måle hormoner.

De bedste hilsener

Sally Walker

Hormontests part 2 - spytprøve for at måle hormone...
Hvorfor og hvordan tester du hormoner?
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Gæst
søndag, 18. august 2019