Hormon Blog

Jeg vil gerne dele min viden med dig. Jeg arbejder for 'det gode liv', og her på min blog kan du læse artikler, der alle handler om 'everything you need to know to feel good'.

Er du en af de mange kvinder, der er bekymret over at bruge hormonerstatning i overgangsalderen og/eller har besluttet dig for at gå den “naturlig” vej?

Så er artiklen noget for dig.

Lad os starte med, hvad det vil sige at bruge hormonerstatning.

Hormonerstatning betyder, at man erstatter et hormon, der mangler eller produceres i reducerede mængder, og her taler vi ikke kun om Østrogen.

Her er eksempler på andre hormonerstatninger, der bruges af mange hver eneste dag.

Hvis du lider af Type 1-Diabetes, vil du erstatte hormonet Insulin.

Hvis du døjer med lavt stofskifte, vil du erstatte stofskiftets hormoner.

Så når kvinder når præ-overgangsalderen og overgangsalderen, kan de erstatte eller nok mere korrekt sagt støtte hormonproduktionen af Progesteron og Østrogen. Der produceres stadig Østrogen og Progesteron, dog ikke i samme omfang som før.

Det samme sker for mænd, når de når præ-Andro-pause og Andro-pause. De kan erstatte/støtte Testosteron-produktionen. Mænd producerer stadig Testosteron, bare ikke i samme omfang som før.

Så hvorfor al den ballade?

Skal vi, skal vi ikke, og hvor sikkert er det at erstatte/støtte disse hormoner?

Skal vi?

Absolut JA, hvis du vil ældes med ynde og med fysisk, mental og følelsesmæssig styrke og passion, med andre ord JA hvis du vil bevare din ”mojo”.

Vi lever længere

At vi lever længe er faktum, men det har vi ikke altid gjort. Tilbage i 1920’erne var levetiden for en kvinde omkring 54 år, derfor var det at støtte disse hormoner af mindre betydning. Allerede fra 1940’erne var levetiden øget til 65 år, og Østrogen blev ordineret for første gange i 1942.

I dag er levetiden for en kvinde ca. 82 år, hvilket betyder, at der er 30 og flere mulige år med ekstremt lave mængder af Østrogen og Progesteron, hvis man vælger ikke at støtte/erstatte hormonproduktionen, dvs. går den “naturlige” vej.

Så hvorfor er disse hormoner så vigtige, hvad er de ansvarlige for, ud over at gøre kvinder gravide?

  1. De er anabolske steroider, dvs. de er opbyggende hormoner. De er ansvarlige for opbygning af knogler, fedtvæv og huden, samt at dække dine nerver med myelin (fedt)
  2. De er neurosteroider, dvs. de er hjernehormoner. De støtter virkningerne af transmitterstofferne serotonin og GABA og fremmer derved hukommelsen, ligesom de fremmer ro og glæde, mm.
  3. De opretholer forskellige fysiologiske processer, såsom at øge insulin-følsomheden, regulere kolesterol, udvide blodkarrene, virke antiinflammatorisk, øge blærekontrollen, gøre underlivet følsomt, nedsætte immunforsvaret og meget mere.

Måske står det klart for dig nu, at kvaliteten af de ekstra 30 år øges, hvis du støtter disse hormoner.

Men hvad med de forskellige risici, mange taler om, fx den øgede risiko for brystkræft?

I følge Cancer UK

3 % af brystkræft tilfælde er forbundet med brug af hormonerstatning.

9 % er forbundet med fedme

6 % er forbundet med overdrevet alkohol forbrug (mere end 3 genstande pr dag)

3 % er forbundet med fysisk inaktivitet

Derfor er det vigtigt, at du spørger, hvorfor der er stort fokus på hormonerstatning og brystkræft, når det er krystalklart, at ændringer i en eller flere af de ovenstående livsstilsvaner nemt kan nedsætte din risiko for brystkræft?

Ikke bare en type Hormonerstatning

Kendskab til de forskellige typer af hormonerstatning er muligvis det mest vigtigt område. Så her er en lille lektion i hormonerstatning.

Bioidentisk betyder, at hormonets struktur i det pågældende produkt er identisk med det hormon, som kroppen producerer, og navnet på varedeklarationerne vil være det samme som navnet på det pågældende hormon, såsom Østradiol, Østriol, Progesteron og Testosteron. Det er vigtigt at prioritere, at de hormoner, du vælger at erstatte med, burde være bioidentiske.

Navne som Ethinyl-estradiol, Diethylstibestol, Estradiol-hemihydrate, Levonorgestrel, Norethisterone, Medroxy-progesterone-acetate, osv., er eksempler på ikke-bioidentiske hormoner, som alle er forbundet med bivirkninger.

Syntetisk betyder, at hormonet er produceret af et menneske i et laboratorium, med andre ord er det ”menneskeskabt”. Hormonet kan laves fra et plantehormon eller rent kemiske, dog hvis hormonet, der produceres, er bioidentisk, skaber det ingen bivirkninger.

Fyto/plante betyder at hormonet stammer fra en plante, såsom soja eller vilde yams. Disse hormoner er ikke bioidentiske.

Alle ovenstående kan bruges til at erstatte/støtte Østrogen- og Progesteron- produktion, men mit råd er at holde dig til de bioidentiske typer.

Østrogen alene eller kombineret med Progesteron?

Studierne er temmelig præcise på dette område. Hvis du stadig har din livmoder, skal du bruge Østrogen kombineret med Progesteron for at beskytte slimhinden mod Østrogens virkning, som er at fremme vækst (blod) i slimhinden. Undladelsen kan ende med udvikling af kræft i underlivet.

Hvis du har fået fjernet din livmoder, kan du brug Østrogen uden Progesteron. Dog har Progesteron andre vigtige funktioner, og derfor kan brug af Progesteron være gavnlig med hensyn til at beskytte brystvævet, støtte hjernefunktionen og knoglesundheden.

Senere studier viser, at en kombination af Østrogen med en progestin/gestagen (ikke det samme som Progesteron) øger risikoen for brystkræft, hvilket denne studie viser tredobbelt https://www.nature.com/articles/bjc2016231.

Desværre er det stadig kun denne form for kombineret hormonerstatning, din læge kan ordinere i Danmark.

Bioidentisk Østrogen kombineret med bioidentisk Progesteron er stadig ikke godkendt til brug i p-piller eller hormonerstatning ved overgangsalderen i Danmark, selv om det findes.

Bioidentisk Progesteron i almindelighed er ikke godkendt i Danmark til brug for prævention, beskyttelse af livmoder eller hormonerstatning, selv om det findes.

Bioidentisk Østrogen bruges i hormonerstatning, men dog ikke i p-piller.

Hormonerstatning som piller, creme, gel, stikpiller, eller implantater?

Også et vigtigt spørgsmål, og det vil jeg svare på i min næste blog, samt hvordan de bioidentiske hormoner kan købes.

Jeg vil meget gerne høre fra dig vedr. dine oplevelser og meninger om hormonerstatning, skriv en kommentar i sektionen nedenunder eller send mig en e-mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Jeg holder en dags kurset om præ-ovengangen og overgangens symptomer og løsninger d. 15 april og foredrag "Har du mistet din mojo" d. 17 april begge på Frederiksberg. Send mig en email hvis du vil ved mere Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.  

Happy Hormones 

Sally Walker

Mænd – er der problemer med at få eller holde rejs...
Døjer du med THT-syndromet – Træt Hele Tiden?
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Gæst
mandag, 22. juli 2019