Hormon Blog

Jeg vil gerne dele min viden med dig. Jeg arbejder for 'det gode liv', og her på min blog kan du læse artikler, der alle handler om 'everything you need to know to feel good'.

Er du en af de mange kvinder, der er bekymret over at bruge hormoner ved overgangsalderen?

Jeg hører ofte kvinder sige:

“Jeg ønsker ikke at tage hormoner fordi jeg er bange for brystkræft eller fordi jeg er bange for, at tage på” - Kan du nikke genkendende til dette?

Hvis ja, så læs med her og bliv klædt på til at træffe den rigtige beslutning for dig.

Viden er altid den bedste støtte og alle kvinder burde øge deres viden omkring hormoner, samt omkring det livsændrende-tidspunkt – overgangen, og dermed blive klædt bedre på til, at træffe den sundeste løsninger for dem selv.

Hvad der er godt for din veninde er  ikke nødvendigvis det bedste for dig.

Lad os starte med, hvad det vil sige at bruge/erstatte hormoner.

Brug af hormoner kaldes hormon erstatning, som betyder, at du erstatter et hormon, der mangler eller produceres i reducerede mængder, og her taler vi ikke kun om Østrogen.

Her er eksempler på andre “hormon erstatninger”, der bruges af flere hver eneste dag.

Hormonet Insulin

Hvis du lider af Type 1-Diabetes, vil du erstatte hormonet Insulin, som af en eller anden årsag ikke kan produceres i bugspytkirtlen.

Det er ikke, at forveksle Type 1 med Type 2-Diabetes, hvor der er tale om et øget produktion af insulin.

Uden insulin er det umuligt, at sænke blodsukkeret og ej heller lage fedt.

Lavt stofskifte

Hvis du døjer med lavt stofskifte, vil du erstatte stofskiftets hormonerne T4 og T3, hvor T3 er det afgørende hormon, der er ansvarlig for at øge energiproduktionen.

Hvis du af en eller anden årsag ikke kan danne T3, vil det uanset mængde af T4 (eltroxin)  ikke gøre en forskel.

 

Når kvinder kommer i præ-overgangs- og overgangsalderen, går æggestokkene langsomt på pension og de dvælende Progesteron og Østrogen niveauer kan støttes.

Dog bliver begge hormoner stadig produceret andre steder i kroppen, bare i mindre omfang, dvs, du mister ca. 70%.

Det samme sker for mænd, når de når præ-Andropause og Andropause, hvor deres testikler holder op med at producere testosteron.

Dog kan det ikke anbefales, at erstatte testosteron, da den omdannes til østrogen, så hellere nedsætte omdannelsen.

Så hvorfor al den ballade?

Ja tak eller nej tak til hormoner?

Hvor sikkert er det at erstatte/støtte disse hormoner ?

Hvorfor er det så vigtig?

Ja tak til hormoner?

Absolut JA, hvis du vil ældes med ynde og med fysisk, mental og følelsesmæssig styrke og passion, med andre ord JA-hvis du vil bevare din ”mojo”.

At vi lever længere er et faktum, men det har vi også gjort i ca. 40 – 50 år, men de krav det 21. århundrede medbringer er meget anderledes end tidligere.

Bare det faktum, at mange kommer til at arbejde til de er 67 – 70 år, kræver sin styrke både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt.

Tilbage i 1920’erne var levetiden for en kvinde omkring 54 år, derfor var det at støtte disse hormoner af mindre betydning.

Allerede fra 1940’erne var levetiden øget til ca. 65 år, og i 1942 blev Østrogen ordineret for første gang.

I dag er levetiden for en kvinde ca. 82 år, hvilket betyder, at der er 30 og flere mulige år med ekstremt lave mængder af Østrogen og Progesteron, hvis du vælger ikke at støtte/erstatte hormonproduktionen.

Så hvorfor er Østrogen så vigtigt, hvad er den ansvarlige for, udover at gøre kvinder gravide?

For at beslutte om østrogen erstatning er noget for dig, er det vigtig at du gør dig bekendt med alle dens roller i kroppen. Den er nemlig meget mere end bare det hormon, der skaber din menstruationscyklus.

Du kan eventuel lave en liste med fordel og ulemper.

1.Østrogen er en anabolsk steroid, dvs. den er et opbyggende hormon og ansvarlig for opbygning af knogler, huden og fedtvæv.

        Så hvis du gerne vil bevare en flot hud og stærke knogler burde østrogen være på din tilskudsliste.

  1. Østrogen er en neuro steroid, dvs. et hormon der påvirker hjernens produktion af transmitterstoffer og deres virkninger. Med andre ord din personlighed og humør.

     Dvælende østrogen er den største årsag til personlighedsændringer, som sker ved overgangstid for ikke, at glemme den manglende hukommelse. Men det symptom der er værst for mange kvinder er den manglende glæde, passion og overskud for alt i livet – din mojo.

        Når østrogen erstattes, siger mange kvinde “wow - nu føler jeg mig, som mig-selv igen”

Så hvis du gerne vil bevare din lyst og passion for livet - din mojo burde østrogen være på din tilskudsliste.

3.Østrogen opretholder adskillige fysiologiske processer, såsom:

        Når kvinder kommer i overgangsalderen samles der mere fedt på maven, som er et tegn på manglende østrogen, samt en øget risiko for type 2 Diabetes.

        Flere studier viser de positive virkninger østrogen har på fedtvævet https://www.hindawi.com/journals/jdr/2015/916585/

        Hvis du ønsker mindre mavefedt burde Østrogen være på din tilskudsliste

         Østrogen er med til at regulere kolesterol ved at holde LDL ned og HDL op, samt spiller en rolle hjertsundhed

         Østrogen beskytter mod tyktarmskræft, læs mere her https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3836673/

        Hvis der er tyktarmskræft i familien burde østrogen være på din tilskudsliste.

       Og ikke mindst holder Østrogen din skede ungdommelig med bedre blærekontrol og muskelstyrke, fugtig slimhinde, den skaber det  surt miljø, der holder bakterier nede, og  dermed mindsker risikoen for infektioner, såsom blærebetændelse og meget mere.

       Hvis du ønsker et velfungerende skede burde østrogen være på din tilskudsliste.

        Kan du se hvordan kvaliteten af de ekstra 30 års levetid øges, hvis du støtter op med østrogen?

Nej tak til hormoner?

Mange spørger, hvad med de forskellige risici,  som f.eks. den øgede risiko for brystkræft?

Ifølge Cancer UK

3 % af brystkræft tilfældene er forbundet med brug af hormon statning

(Forskning viser, at det er kombination med gestagener der giver et øget risiko. Gestagener er ikke bioidentisk med progesteron og beskytter derfor ikke 100% mod østrogens aktiviteter i brystet).

9 % er forbundet med fedme

6 % er forbundet med overdrevet alkoholforbrug (flere end 2 genstande pr dag)

3 % er forbundet med fysisk inaktivitet

Derfor er det vigtigt, at spørge, hvorfor er der stort fokus på hormon erstatning og brystkræft, når det er krystalklart, at ændringer i en eller flere af de ovenstående livsstilsvaner nemt kan nedsætte din risiko for brystkræft?

De 2 spørgsmål du burde spørge vedr. brystkræft er:

10% af danske kvinder får brystkræft, hvor ca. 70% er hormon/østrogenfølsom.

10% er unægtelig mange, men alle kvinder har bryster og alle kvinder producerer østrogen, så, hvordan kan det være at alle kvinder ikke får brystkræft?

 

Cancer.dk siger, at det er mest almindelig at se brystkræft hos kvinder over 60 år.

Mængden af østrogen er betydelig mindre hos kvinder der er 60+ sammenlignet med dem før overgangen, så hvorfor er risikoen større?

Svaret til begge spørgsmål er, at det ikke er østrogen-hormoner der hedder Estrone - E1, Estradiol - E2 eller Estriol – E3, der skaber brystkræft, det er leverafgiftnings-østrogener, det såkaldt 4-OH-E1 og 4-OH-E2.

Leveren er ansvarlige for, at gøre de fedtopløselige østrogener E1 og E2 vandopløselige, så du kan tisse dem ud eller sende dem ud via din afføring.

Leverens evne til at arbejde bliver dårligere med alderen ligesom alle andre processer.

Leveren afgifter østrogener E1 og E2 i 2 faser og i den 1. fase laves der 6 nye østrogener som kaldes for OH Østrogener.

Forskning viser, at de 4-OH typer tænder for cancer processen, hvis de kommer tilbage i kroppen i stedet for at komme ud i urin/afføring.

Vi laver alle sammen de 6 OH Østrogener, dog er der nogen der genetisk bedst kan lide at lave 4-OH typerne og det vil give dem en øget risiko for at udvikle kræft, især hvis fase 2 ikke virker efter hensigten.

I fase 2 bliver de OH østrogener “pakket ind” i næringsstoffer, som gør dem vandopløselige, men det kræver, at du har nok næringsstoffer.

De vigtige næringsstoffer er bl.a.:

Svovl-stoffer og andre plantestoffer i grønne grøntsager – spis minimum 300 g pr. dag.

Antioxidanter i farvede grøntsager og frugt - spis minimum 300 g pr. dag.

Den cocktail, at du foretrækker at lave 4-OH østrogener og mangler svovl-stoffer og antioxidanter i din kost vil placere dig på den øget risiko liste.

Dog kan alle komme på listen, hvis de mangler de vigtig næringsstoffer.

Hvis du vil vide om du har en forkærlighed for de 4-OH østrogener kan det oplyses via en urintest, som samtidig giver et større billede af flere hormoner - https://gc.nordicvms.com/product-dutch_complete%E2%84%A2-2064

Derfor er det meget vigtigt,  at alle har stor fokus på deres lever hele livet igennem.

Bliv bedste ven med din lever!

Den nemmeste måde at blive bedste ven med din lever er bl.a,  at få de gode næringsstoffer ved, at drikke minimum en liter grønne smoothie hbver dag – se opskriften her:

https://sally-walker.com/index.php/da/vidensbank/opskrifter/sundhed-i-en-kande  

Brystkræft ved præ-overgangstid

Indtil overgangen for alvor er trådt i kraft, som er mindst 1 år efter din sidste blødning er der et tidsrum, hvor kroppens østrogen og progesteron er i ubalance.

Der kan være flere cyklusser hvor ægløsningen ikke sker (på trods af en blødning) og dermed produceres der ingen ekstra progesteron, som betyder at østrogens aktiviteter ikke er kontrolleret.

Kan det være en mulig årsag?

Dette studie viser virkning af progesteron i forbindelse med brystkræft https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/news/progesterone-receptor-could-slow-breast-cancer-growth/20068984.article?firstPass=false

Flere typer Hormon erstatning

Kendskab til de forskellige typer af hormon statning er også et vigtigt område, som i sig selv kan øge risiko for at udvikle kræft, mm.

Bioidentisk betyder, at hormonets struktur i det pågældende produkt er identisk med det hormon, som kroppen selv producerer.

Navnet på varedeklarationerne vil være det samme, som navnet af det pågældende hormon, såsom Estradiol, Estriol, Progesterone, Testosterone, Thyroxin, Insulin, mm.

Det er vigtigt at prioritere, at de hormoner, du vælger at erstatte med, bør være bioidentiske.

Det sikrer, at du ingen bivirkninger eller manglende virkninger får, fordi hormonet opfør sig identisk til dit eget hormon.

F.eks. hvis du bruger et bioidentisk progesteron kan du forvente, at den yder 100 % beskyttelse mod østrogens aktiviteter alle steder i kroppen.

Hvis du bruger Gestagener, vil de yde beskyttelse i livmoderen, men ikke i brystvævet og blodkarrene og dermed øger risiko for over aktivitet af østrogen med mulige kræft og blodpropper, som følge.

Navne, som Ethinylestradiol, Diethylstilbestrol, Estradiol-hemihydrate, Levonorgestrel, Norethisterone, Medroxyprogesterone-acetate, osv., er eksempler på de ikke-bioidentiske Gestagenhormoner, som alle er forbundet med bivirkninger og manglende virkning.

NB!

At der er ingen bivirkninger ved brug af bioidentiske hormoner er en ting, dog kan du skabe en ubalance, hvis du får for meget af et hormon i forhold til et andet.

Her må du sikre dig at du få kavalificeret vejledning, støtte og kontrol.

Syntetisk betyder, at hormonet er produceret af et menneske i et laboratorium, med andre ord er det  ”menneskeskabt”.

Hormonet kan laves fra et plantehormon eller rent kemisk, dog, hvis hormonet, der produceres, er bioidentisk, skaber det ingen bivirkninger.

Medicinsk kontrolleret produktion af hormoner er standardiseret, og det garanterer for den samme mængde hver gang du bruge hormonet og dermed dens virkning.

Fyto/plante betyder, at hormonet stammer fra en plante, såsom soja eller vilde yams. Disse hormoner er ikke bioidentiske og produktionen er ikke nødvendigvis standardiseret, og som kan betyde, at virkninger svinger fra kvinde til kvinde.

Alle ovenstående kan bruges til at erstatte/støtte Østrogen- og Progesteron, men mit råd er, at holde dig til små mængde af de bioidentiske typer.

Østrogen alene eller kombineret med Progesteron?

Forskningsttudier er temmelige præcise på dette område - hvis du stadig har din livmoder, skal Østrogen bruges kombineret med Progesteron for at beskytte livmoderslimhinden mod Østrogens virkning. - dvs. mod vækst (blod) i slimhinden, som ses på en ultralydsskanning som en fortykkelse.

Undladelsen kan ende med udvikling af kræft i underlivet.

Hvis du har fået fjernet din livmoder, kan du brug Østrogen uden Progesteron.

Dog har Progesteron andre vigtige funktioner, og derfor kan brug af Progesteron være gavnlig med hensyn til at beskytte brystvævet, støtte hjernefunktionen, blodkar og knoglesundheden.

Det fleste af de studier, som ligger til grund for denne anbefaling er baseret på brug af stor mængde af østrogen, helt op til 5 mg pr. dag.

I dag bruges der betydelig mindre østrogen, dog er forskning inden for det område ikke opdateret.

Hvis du bruger østrogen, som creme i form af Estriol E3 er det tvivlsom, at der vil være nok østrogen til at sætte gang i slimhinden, især hvis cremen bruges andre steder end i skeden.

Her råder jeg til, at du holder øje med livmoderslimhinden via en årlig ultralydsscanning, som måler slimhindens tykkelse.

Samtidig ses der på det område, hvor æggestokkene er / var og dermed kan eventuel tumorvækst opdages tidligt.

Den klassisk pille form for hormon erstatning, som i dag stadig tilbydes af lægen er en kombination af Estradiol E2 (bioidentisk i Europa) med en gestagen (ikke bioidentisk, som ikke er det samme som Progesteron), såsom Activelle.

På trods af der findes flere studier som viser, at en kombination af Østrogen med en gestagen øger risikoen for brystkræft, hvilket dette studie viser tredobbelt https://www.nature.com/articles/bjc2016231.

Når Østrogen bruges uden gestagen (livmoder fjernet) er der studier der viser at risikoen for brystkræft reduceres https://www.livescience.com/18880-estrogen-hormone-replacement-therapy-breast-cancer.html

Desværre er det stadig kun den kombineret form for hormon erstatning, din læge kan ordinere.

En kombination af bioidentisk østrogen med bioidentisk progesteron i pilleform findes ikke i Danmark, men er tilgængelig i Frankrig.

Bioidentisk Østrogen findes som gel, spray, plaster, og stikpiller i DK.

Bioidentisk Progesteron findes i pille form kaldt Utrogestan i DK.

Bioidentisk Progesteron, som creme eller gel findes ikke i DK.

Bioidentisk Østrogen bruges i hormon erstatnings pille, dog ikke i p-piller, som er velkendt for at øge risiko for blodpropper.

Hormon erstatning som piller, creme, gel, eller stikpiller?

Også et vigtigt spørgsmål, som jeg vil svare på i min næste nyhedsbrev, samt hvor de forskellige kan købes.

Jeg vil gerne slutte med at sige, du kan få fantastiske resultater ved at støtte Østrogen og Progesteron, dog hvis dine symptomer også stammer fra en ubalance i hormonerne Cortisol, Insulin og / eller Stofskiftshormoner, kan du brug nok så meget Estrogen men du vil aldrig føle dig hel på toppen. Du skal arbejde med helheden.

Jeg vil meget gerne høre fra dig vedr. dine oplevelser og meninger om hormon erstatning, send mig venligst en e-mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Happy Hormones - Happy Life

Sally Walker

Overvejer du hormon-erstatning? Hvad er bedst? P...
Mænd – er der problemer med at få eller holde rejs...
 

Kommentarer 8

Gæst - Sofie - onsdag, 8. maj 2019 09:22

Hej Sally Har du noget evidens på, at bioidentisk progesteron virker beskyttende på østrogeners prolifterative effekt på endometriet. Mvh Sofie

Hej Sally :) Har du noget evidens på, at bioidentisk progesteron virker beskyttende på østrogeners prolifterative effekt på endometriet. Mvh Sofie :)
Sally Walker - mandag, 13. maj 2019 11:24

Hej Sofie
Kik endelig på den review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062362/

Hej Sofie Kik endelig på den review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062362/
Gæst - Sofie - mandag, 13. maj 2019 21:12

Hej Sally. Tak for svar. Jeg mente dog, om du havde noget evidens på, at naturligt bioidentisk progesteron er lige så potent endometriebeskyttende som syntetisk? Artiklen taler om behandling af folk med endometriecancer med progesteron ☺️ Mvh Sofie

Hej Sally. Tak for svar. Jeg mente dog, om du havde noget evidens på, at naturligt bioidentisk progesteron er lige så potent endometriebeskyttende som syntetisk? Artiklen taler om behandling af folk med endometriecancer med progesteron ☺️ Mvh Sofie
Sally Walker - onsdag, 26. juni 2019 13:29

Hej Sofie
Undskyld ventetiden med svaret

https://www.reliasmedia.com/articles/134766-endometrial-protection-which-progestogen-is-best

Som du kan læse er progesterone mere ustabil, dog kan 200mg måske klar det

Men jeg synes 2 ting er vigtig at tænke på

1. mest forskning er baseret på stor mængde af østrogen / estradiol, i pilleform. Der er alt for lidt forskning og erfarring med mindre mængde estradiol endda estriol i creme/gel form

2. brug af gestagener er ikke uden alvorlige bivirkninger (brystkræft, blodpropper), især hvis hormonet minde i dens struktur om testosterone / cortisol

Derfor synes jeg at der skal mere forskning til
Endda opfordrer kvinden selv til at få taget ultralyd scaninger til at måle aktiviteten på livmoderslimhinden for at finde frem til deres egen personlig dosis.

Vi er jo ikke ens i vores behov for østrogen og behovet ændres også

Håber det kan hjælpe
S

Hej Sofie Undskyld ventetiden med svaret https://www.reliasmedia.com/articles/134766-endometrial-protection-which-progestogen-is-best Som du kan læse er progesterone mere ustabil, dog kan 200mg måske klar det Men jeg synes 2 ting er vigtig at tænke på 1. mest forskning er baseret på stor mængde af østrogen / estradiol, i pilleform. Der er alt for lidt forskning og erfarring med mindre mængde estradiol endda estriol i creme/gel form 2. brug af gestagener er ikke uden alvorlige bivirkninger (brystkræft, blodpropper), især hvis hormonet minde i dens struktur om testosterone / cortisol Derfor synes jeg at der skal mere forskning til Endda opfordrer kvinden selv til at få taget ultralyd scaninger til at måle aktiviteten på livmoderslimhinden for at finde frem til deres egen personlig dosis. Vi er jo ikke ens i vores behov for østrogen og behovet ændres også :) Håber det kan hjælpe S
Gæst - Anette - torsdag, 9. maj 2019 13:52

Hej Sally.

Interessant indlæg og dejligt at se der henvises til forskningsresultater. Du skriver dog, at man skal tage progesteron sammen med østrogen for at beskytte livmoderen mod hypertrofi og dermed endometriecancer. Det forskning jeg har set viser at progesteron IKKE er potent nok til at beskytte livmoderen mod cancer, men at det kan progestiner som MPA. Det bør ikke udelades.
Hvis du har læst andre forskningsresultater, må du gerne linke til dem

Hej Sally. Interessant indlæg og dejligt at se der henvises til forskningsresultater. Du skriver dog, at man skal tage progesteron sammen med østrogen for at beskytte livmoderen mod hypertrofi og dermed endometriecancer. Det forskning jeg har set viser at progesteron IKKE er potent nok til at beskytte livmoderen mod cancer, men at det kan progestiner som MPA. Det bør ikke udelades. Hvis du har læst andre forskningsresultater, må du gerne linke til dem :)
Sally Walker - mandag, 13. maj 2019 11:22

Tak Anette
Jeg vil gerne henvise til den review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062362/

Læs endelig den afsnit der hedder 'Progestin therapy in endometrial cancer'.


Tak Anette Jeg vil gerne henvise til den review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4062362/ Læs endelig den afsnit der hedder 'Progestin therapy in endometrial cancer'.
Gæst - Gitte - fredag, 31. maj 2019 16:19

Hej Sally
Jeg var haft fornøjelse af dit hormonforedrag fornyeligt. Er dog stadig i tvivl omkring brugen af ren østrogen. Jeg er 55 år og har ikke haft blødninger i 5 mdr, har min livmoder, og flere symptomer på overgangsalderen.
Jeg tænker at begynde med østrogen, som creme i form af Estriol E3 "ovestin". Er det rigtig forstået at jeg ikke skal have progesteron også som tilskud?
Hilsen Gitte

Hej Sally Jeg var haft fornøjelse af dit hormonforedrag fornyeligt. Er dog stadig i tvivl omkring brugen af ren østrogen. Jeg er 55 år og har ikke haft blødninger i 5 mdr, har min livmoder, og flere symptomer på overgangsalderen. Jeg tænker at begynde med østrogen, som creme i form af Estriol E3 "ovestin". Er det rigtig forstået at jeg ikke skal have progesteron også som tilskud? Hilsen Gitte
Sally Walker - onsdag, 26. juni 2019 13:11

Hej Gitte
Som udgangspunkt er vejledning fra lægen at for at beskytte livmoderslimhinden må der aldrig bruges østrogen uden progesteron
Dog er det udsagn baseret på gamle erfarringer / studier hvor der var brugt stor mængde af østrogen i form af estradiol / E2 som er meget magtfulde, endda i pilleform.

Brug af østrogen i dag har ændret sig - der bruges mindre fordi huden og skedens slimhinde bruges i stedet for pilleform.

Desværre er der ikke nok nye forskning omkring de mindre mængdes virkning på livermoderslimhinden især når det handler om brug af østrogen type estriol /E3

Min egen historie er at jeg har brugt Ovestin creme / E3 de sidste 10 år uden progesteron.
Jeg får lavet en ultralyd scan af mit underliv ca. hver 18 mdr. for at se om der er tegn på vækst / tykkelse. Indtil videre har der ikke været noget.
Dvs. hvis du vælger at ikke brug progesteron SKAL du holde øje med livmoderslimhinden. Hvis den er blevet tyk, så skal der en lille menstruation til og en rettelse i østrogen mængden bagefter.

Nr du for lavet en ultralyd scan ses der også på det område hvor æggestokker ligger, på den måde kan der tidlige registreres mulige tumor, som kan behandles. Alt for ofte opdages tumor i æggestokke alt for sent, så på den her måde kan du også være forbyggende mod æggestokkræft.

Håber det kan hjælpe

Hej Gitte Som udgangspunkt er vejledning fra lægen at for at beskytte livmoderslimhinden må der aldrig bruges østrogen uden progesteron Dog er det udsagn baseret på gamle erfarringer / studier hvor der var brugt stor mængde af østrogen i form af estradiol / E2 som er meget magtfulde, endda i pilleform. Brug af østrogen i dag har ændret sig - der bruges mindre fordi huden og skedens slimhinde bruges i stedet for pilleform. Desværre er der ikke nok nye forskning omkring de mindre mængdes virkning på livermoderslimhinden især når det handler om brug af østrogen type estriol /E3 Min egen historie er at jeg har brugt Ovestin creme / E3 de sidste 10 år uden progesteron. Jeg får lavet en ultralyd scan af mit underliv ca. hver 18 mdr. for at se om der er tegn på vækst / tykkelse. Indtil videre har der ikke været noget. Dvs. hvis du vælger at ikke brug progesteron SKAL du holde øje med livmoderslimhinden. Hvis den er blevet tyk, så skal der en lille menstruation til og en rettelse i østrogen mængden bagefter. Nr du for lavet en ultralyd scan ses der også på det område hvor æggestokker ligger, på den måde kan der tidlige registreres mulige tumor, som kan behandles. Alt for ofte opdages tumor i æggestokke alt for sent, så på den her måde kan du også være forbyggende mod æggestokkræft. Håber det kan hjælpe
Gæst
lørdag, 21. september 2019