Hormon Blog

Jeg vil gerne dele min viden med dig. Jeg arbejder for 'det gode liv', og her på min blog kan du læse artikler, der alle handler om 'everything you need to know to feel good'.

Er dine symptomer relateret til højt Østrogen-niveau?

Døjer du med nogle af følgende symptomer; øget fedtlagring, især omkring hofter og bagdel, er du hævet/oppustet, især før menstruationen, tunge/længerevarende blødninger, migræne, Endometriosis, ømme og/eller knudrede bryster, måske værre op til menstruation, PMS symptomer, hyper-pigmentering?

Så er det sandsynligt, at din krop fortæller dig, at din østrogenproduktion er høj, eller at du er Østrogen-dominant i forholdt til Progesteron. I flere områder i kroppen virker Østrogen og Progesteron sammen, hvor Progesteron har en kontrollerende eller tæmmende virkning på nogle af Østrogenens aktiviteter, således at Progesteron fx skaber en tæmmende virkning på cellevækst både i bryst og livmoderslimhinden, så brystspændinger og tunge blødninger ikke forekommer.

Så når du evaluerer årsagen til dit høje Østrogen-niveau, er det vigtigt at du overvejer, om dit Progesteron-niveau kan være lavt eller manglende.

Hvorfor

 1. Lav Progesteron
 2. Manglende ægløsning. Cyklusser uden ægløsning i de sidste år op til overgangsalderen, de så kaldte præ-overgangsår, er meget almindeligt, endda normalt. Det faktum at du bløder behøver ikke at betyde, at du har haft ægløsning. Progesteron er produceret i det gule legeme efter ægløsning. Ingen ægløsning, ingen Progesteron, lavere kontrol over Østrogen, som kan resultere i symptomer som tunge blødninger, migræne, voldsomme PMS symptomer, osv.
 3. Stress. Høj Cortisol-produktion er et resultat af langvarig stress, der vil begrænse/nedsætte Progesteron-produktion i binyrerne pga. af det såkaldte Pregnenolon Steal. Progesteron er lavet fra hormonet Pregnenolon, men hvis der er brug for Cortisol, bliver Progesteron forbigået, og alt Pregnenolon går til at lave Cortisol. Binyrernes produktion af Progesteron er essentiel under og efter overgangsalderen, hvilket betyder, at stressniveauet kan være af stor betydning i relation til symptomer med høje Østrogen-niveauer eller Østrogen dominans.
 4. Fedme. Fedtceller producerer Østron - en slags Østrogen kendt for dens fedtlagringsevner. Mere fedt, mere Østron og flere høje Østrogen-symptomer.
 5. For mange fremmede/eksterne Østrogen-efterligninger
 • Plante/Fyto Østrogener, såsom sojaprodukter
 • Fedt fra opdrættede dyr, ofte sprøjtet med Østrogen for at gøre dem fede. Østrogen-rester lagres i deres fedt.
 • Xeno Østrogener, såsom i industrielle kemikalier
 1. Bisphenol A/BPA’s i plastikprodukter, indersiden af dåser, mm.
 2. Fthalater i plastikprodukter, drikkeflasker, lejetøj, mm.
 3. Parabener i kosmetik, shampoo, parfumer, mm.
 4. Pesticider i mad og drikke
 5. Tekstilfarvestof i tøj, møbler, sengelinned, tæpper, mm.
 6. Østrogen/Hormon Erstatning Terapi med for stor mængde af Østrogen og/eller for lidt Progesteron
 7. Dårlig eller forringet leverafgiftning af Østrogen pga. gener og/eller manglende næringsstoffer kan øge mængden af Østrogen i omløb
 8. Overdrevet alkohol og koffein nedsætter Østrogen-afgiftning i leveren, som igen ender med mere Østrogen i omløb.

Punkt 2, 3, 5 og 6 kan også skabe høj østrogen problemer for mænd, som vil øge deres risiko for testikelkræft. 

Løsninger

Løsninger er dikteret af årsagerne, og der er 2 slags hovedårsager.

Interne årsager

Minimal Progesteron-produktion og/eller dårlig Østrogen-afgiftning i leveren og/eller øgede antal af fedtceller.

Eksterne årsager

Indtagelse eller brug af eksterne/fremmede Østrogen-imiterede hormoner og/eller indtagelse af stoffer, der nedsætter Østrogen-afgiftningen i leveren.

Løsninger, Interne Årsager

Støt/Erstat Progesteron

 1. Bioidentisk Progesteron-creme er en meget effektivt til at erstatte kroppens egen Progesteron. Vær særligt opmærksom, hvis du stadig har en cyklus, respekter dens sekvens, dvs. brug cremen der, hvor Progesteron naturligt produceres, mellem dag 15 – 28 i cyklussen.
 2. Yamsrod indeholder et hormon ved navn Diosgenin, som delvist ligner Progesterons molekyle og derfor kan virke som en mild Progesteron i kroppen. Yamsrod findes som creme eller som en te. Amazing Space laver min favorit D-Age te, en kombination af grøn te og Yamsrod. Den smager bogstavelig talt amazing.

http://amazingshop.dk/shop/d-age-herbal-infusion-300p.html

 1. Agnus Castus (Kyskhedstræ) busken hører hjemme i Middelhavsområdet, og det påstås, at den kan hjælpe Progesteron-produktionen, hvis æggestokkerne stadig er fungerende – 500-1000 mg kan afhjælpe PMS-symptomer.
 2. Blæretang - nogle studier har påvist, at safran kan nedsætte Østrogen-niveauet og øge Progesteron-niveauet – 350 mg kapsler 1-4 pr. dag kan regulere cyklussen.
 3. Safran 15-30 mg kan være nok til at kunne nedsætte PMS-symptomer, muligvis ved at forhøje Progesteron-niveauet. Pas dog på, da safran også kan øge Østrogen-niveauet. Denne studie viser, at duften af safran i bare 20 minutter kan øge Østrogen-niveauet, men til gengæld formindske Cortisol-niveauet. https://www.naturalmedicinejournal.com/journal/2012-04/whiff-saffron-changes-hormone-levels-women

 Støt leverfunktionen

For at sikre Østrogen-afgiftning har din lever brug for bestemte næringsstoffer. Jeg vil holde min forklaring kort i dette blog-indlæg, da jeg planlægger et mere detaljeret blog-indlæg om leveren og Østrogen-afgiftning , da dens afgiftning er afgørende for at kunne nedsætte risikoen for de Østrogen-drevne kræfttyper. Til en start skal du bare vide, at din lever for at afgifte Østrogen via urinen har brug for:

 1. Broccoli og de andre korsblomstrede grøntsager hjælper leveren til at nedbryde Østrogen til sunde Østrogen-molekyler, i den første del af afgiftning. Disse grøntsager indeholder idoler (svovlagtig molekyler). Sigt efter at spise mindst 100 g grønne grøntsager pr. måltid, drik dem eventuelt, da det er en nem måde at få de ekstra grøntsager. Se min opskrift på en grøn smoothie https://sally-walker.com/index.php/da/vidensbank/opskrifter/sundhed-i-en-kande
 2. Methylerede B vitaminer især B12 som Metylcobalamin og Folsyrer som MethylTetraHydroFolate. Disse B vitaminer sørger for, at de nedbrudte Østrogener bliver fjernet fra kroppen via urin i den anden del af leverafgiftningen.
 3. DIM – Di-indolylmethane kan blive brugt som et kosttilskud – 100– 300 mg dagligt. DIM er også med til at sørge for, at leveren nedbryder Østrogen til sunde Østrogenmolekyler i den første del af afgiftningen. Her kan du købe DIM: https://gc.nordicvms.com/product-dim%C2%AE_cruciferous_vegetable_concentrate-185

Fedme

Det korte svar er: øg dine fedtforbrændingsevner.

Jeg vil skrive et indlæg vedr. de hormoner, der ligger til grund for vægttab og fedtforbrænding, som er et problem af pandemistørrelse. De omtalte hormoner her er Insulin og Cortisol.

At kontrollere blodsukkerniveauet er vejen frem, hvilket jeg vil tale om i flere detaljer i en senere blog.

Start med at overvåge dit blodsukkerniveau- det burde altid være mellem 4 – 7 mmol/l. Efter faste, såsom før morgenmad ideelt mellem 4 – 5 mmol/L, efter måltider aldrig højere end 7mmol/L. Køb en blodsukkermålingsmaskine og overvåg dine niveauer og juster dit indtag af kulhydrater til det nødvendige.

Løsninger, Eksterne Årsager

Dette område er muligvis den største årsag til høje Østrogen-niveauer, især hos mænd.

På papiret er løsningen meget nem – stop med at udsætte dig selv for de fremmede/eksterne Østrogen-lignende hormoner. Stop med at spise dem, stop med at drikke dem, stop med at bruge cremer, der indeholder dem, mm.

I realiteten vil vores miljø aldrig blive fri for disse fremmede Østrogener, men du kan og burde gøre dig umage med at begrænse, hvad den mængde du udsætter dig selv for.

 • Få dig en app – Fx Kemiluppen og scan varedeklarationerne af dine madvarer, toiletartikler, og rengøringsprodukter, mm., og få en oversigt over de kemikalier, du udsætter dig selv for dag ind og dag ud. Vælg derefter produkter uden BPA’s, PET, PETE, Parabener, Phthalater, Pesticider, mm. Eller tjek Svanemærkets hjemside https://www.ecolabel.dk/da/virksomheder/brug-miljoemaerkerne/svanen. Her får du også et overblik.

En engelsk app, som hedder GoodGuide, kan eventuelt bruges for udenlandske produkter.

 • Kend dine plastikprodukter, kig på tallet i trekanten, vælg kun plastik med 2, 4 og 5, vær dog opmærksom på, at tallene ikke er nogen garanti for, at farlige kemiskstoffer ikke udvaskes, især ved høje temperaturer. (Pas på med mikroovn og opvaskemaskine). Vælg sikkert og udskift plastikemballagen med glas og porcelæn.
 • Køb dine personlige hygiejne- og kosmetikprodukter med omhu, økologisk er ingen garanti for, at produkterne er fri for kemikalier. Mine favoritprodukter er fra Amazing Space som skriver på deres hjemside “Alle produkter er formuleret uden parabener, syntetiske farvestoffer, syntetisk parfume og petrolatum.” Læs mere om deres produkter her http://www.amazing-space.dk/products/about.

Husk at du optager ca. 60 % af alt, hvad du putter på din hud. Derfor kan ændringer på dette område væsentligt nedbringe mængden af de fremmede østrogener, du optager dagligt, endda flere gange om dagen.

 • Køb økologiske madvarer hvis muligt, især animalsk fedt og frugt og grønt, der ikke behøver at blive skrællet.
 • Pas på med mængden af Østrogen, hvis du bruger Østrogen eller Hormon Erstatning Terapi, især hvis det indtages i pilleform. Pillerne indeholder ofte store mængder af Østrogen. Tal med din læge/terapeut om mulighederne for at skifte pillerne ude med creme, gel eller implantater med mindre mængder af hormonstoffer. Når huden bruges til at optage, bliver leveren skånet fra stor mængde af østrogen på en gang. Det er altid en god ide at få målt dine hormoner, hvis du bruger Erstatnings Terapi. Køb din test her https://gc.nordicvms.com/product-dutch_sex_hormone_metabolites-4062
 • Begræns din indtagelse af koffein og alkohol.

Prøv at nøjes med 2 kopper kaffe, allerhelst før middag. Espresso-kaffe indeholder en mindre mængde koffein end brygget kaffe.

Alkohol-indtagelsen bør holdes på et minimum, helst ikke hver dag og kun en genstand pr. gang.

Jeg håber, at du fandt dagens artikel interessant.

Som altid send mig en e-mail, hvis du har brug for mere hjælp Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Flere hormoner i næste blog-indlæg

De bedste hilsener

Sally Walker

Testosteron det hormon der gør mænd til mænd, men ...
Østrogen - det hormon der gør kvinde til kvinde, m...
 

Kommentarer

Der er endnu ingen der har kommenteret på dette indlæg.
Så du kan være den første til at kommentere på det.
Gæst
søndag, 18. august 2019