DNA Health

DNA Health henvender sig til personer, der enten på grund af egen eller tætte relationers sygehistorie og/eller eventuelle risikofaktorer gør, at de føler sig disponeret for en eller flere livsstilssygdomme.
Gentestning gør det nu muligt at kortlægge både fordelagtige og knap så fordelagtige genvariationer, som kan have betydning for disponering af livsstilssygdomme.

DNA Health har til formål at optimere menneskets sundhedsmæssige velbefindende, ved at gøre dem i stand til at træffe bedre kost- og livsstilsvalg. Samtidig kan testen vise, om en person bør være opmærksom på bestemte kosttilskud, eller på risikofaktorer for udvikling af livsstilssygdomme.

Ved at kombinere viden om den menneskelige genetik, samt viden om ernæring-, motion-, og miljøpåvirkninger, er det nu muligt på en struktureret måde at forebygge livsstilssygdomme, frem for at behandle dem, når de først er brudt ud.

DNA Health tester for 24 genvariationer i relation til følgende biologiske processer:

 • Hjertesygdomme
  Tester genvariationer, som har indflydelse på LDL og HDL niveauer og dermed risiko for udvikling af hjertekarsygdomme.
 • B-vitamin
  Tester for genvariationer i relation til B-6 vitamin, B-12 vitamin og folat, hvilket bl.a. har til opgave at lave ny DNA til celler, der konstant vokser og fornyer sig. Folat er bl.a. nødvendigt for omsætningen af en række aminosyrer, ved dannelse af RNA og DNA i produktionen af røde blodlegemer og i DNAs reperationsproces, kaldet methylation. Et lavt niveau af folat er bl.a. associeret med en forhøjet risiko for hjertekarsygdomme, rygmarvsbrok og enkelte kræftformer.
 • Oxidativ stress
  Tester for genvariationer, som er associeret med kroppens egenproduktion af frie radikaler, og antioxidanter. En forhøjet produktion af frie radikaler, samtidig med en lav produktion og tilførsel af antioxidanter (via kosten) kan forringe immunforsvaret og gøre personen mere disponeret for sygdomssmitte. Visse genvarianter er associeret med øget risiko for udvikling af kræft.
 • Knoglesundhed
  Tester for genvariationer, som er associeret med vores knoglestatus. Herunder eventuel disponering for knogleskørhed, hvilket kan forebygges ved hjælp af vægtbærende motion og kost rig på D-vitamin og kalk.
 • Afgiftning og inflammation
  Tester for genetiske variationer, som påvirker kroppens egenproduktion og regulering af inflammation. Overvægt, hjertekarsygdomme, leddegigt og inflammatorisk tarmsygdom er associeret med inflammationstilstande.
 • Insulinresistens
  Tester for genvariationer, der har betydning for cellernes insulinfølsomhed. Abnormaliteter i kroppens insulinfølsomhed kan udmønte sig i overvægt, type-2 diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol og hjertesygdomme.

Forskning

Genet CETP (Colesterol Ester Transer Protein) spiller en afgørende rolle i HDL stofskiftet. Høje plasma CETP koncentrationer er associeret med en lav HDL koncentration, og er en biomarkør for risiko for udvikling af hjertekarsygdomme.

CETP 279A-allelen er associeret med reduceret plasma CETP niveauer, høje HDL niveauer og reduceret risiko for udvikling af hjertekarsygdomme. Omvendt er G varianten af 279A-allelen associeret med forhøjede plasma CETP niveauer, lavt HDL niveau og øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme.

Dullaart, R. P., et al. "Cholesteryl ester transfer protein gene polymorphism is a determinant of HDL cholesterol and of the lipoprotein response to a lipid-lowering diet in type 1 diabetes. Diabetes, 1997: 2082-208.

Weggemans, R. M., P. L. Zock, J. M. Ordovas, J. Ramos-Galluzzi, and M. B. Katan."Genetic polymorphisms and lipid response to dietary changes in humans." European Journal of Clinical Investigation, 2001: 950-957.

Wallace, A. J., et al. "Variants in the cholesteryl ester transfer protein and lipoprotein lipase genes are predictors of plasma cholesterol response to dietary change." Atherosclerosis, 2000: 327-336.

Foredrag Bliv inspireret

Jeg tilbyder en række foredrag, der alle er med til at inspirere til det sunde liv.

Læs mere

Uddannelser Bliv Klogere

Bliv uddannet i at inspirere andre til fysisk og mental sundhed.

Læs mere

Vidensbank Tips og Tricks

Læs spændende artikler, tips, bøger eller test dig selv i vidensbanken.

Læs mere